Cannabis legalisering i Tyskland: Hvorfor er det viktig?
Skrevet av Georgia Chappell og anmeldt av Paul Holmes.
Fra og med 1. april 2024 har Tyskland sluttet seg til en voksende liste over land som har legalisert cannabis til bruk for voksne. Denne viktige endringen skyldes den tyske regjeringens erkjennelse av at den tidligere narkotikapolitikken når det gjaldt cannabisbruk var ineffektiv. Med over fire millioner tyskere mellom 18 og 64 år som har brukt cannabis bare i løpet av det siste året, og risikoen ved uregulerte markeder som eskalerer, var den nye strategien med sosiale klubber for cannabis nødvendig. Denne artikkelen tar for seg de mangefasetterte årsakene bak denne lovendringen og legger vekt på konsekvensene for folkehelsen, sikkerheten og den sosiale rettferdigheten.
Cannabis kjøpt på det svarte markedet er ofte forbundet med helserisiko. Det kan være forurenset og inneholde et ukjent innhold av tetrahydrocannabinol (THC), hvis styrke brukerne ikke kan anslå.
Derfor har den tyske regjeringen tatt til orde for en ny narkotikapolitikk. Den nye loven, som nå har trådt i kraft, er basert på to-pilar nøkkelproblemer som ble presentert av forbundsminister for helse Karl Lauterbach og forbundsminister for landbruk Cem Özdemir i april 2023.
Helseminister Karl Lauterbach har vært en viktig forkjemper for denne loven og har understreket dens betydning for folkehelsen og sikkerheten. Beskyttelse av barn og unge er en sentral del av loven.
I begynnelsen av 2023 tok Tyskland et viktig skritt mot legalisering av cannabis til rekreasjonsbruk. Målet var å legalisere cannabis til rekreasjonsbruk og skape et regulert marked for stoffet. Dette skrittet er en del av en bredere trend i flere land i retning av å revurdere og ofte lempe på lovene rundt cannabis, både for medisinske formål og rekreasjonsbruk. Den tyske regjeringens beslutning er motivert av hensynet til folkehelsen, sosial rettferdighet og økonomi. Med disse liberale cannabislovene er Tyskland nå på linje med land som Malta og Luxembourg, som har noen av de mest progressive retningslinjene i EU.
Hvorfor har cannabis blitt legalisert i Tyskland?
Den føderale regjeringen er opptatt av å begrense det illegale cannabismarkedet, kontrollere kvaliteten på cannabis gjennom opprettelsen av "cannabisklubber", forhindre overføring av forurensede stoffer og dermed bidra til bedre helsevern, gjøre mer for utdanning og forebygging og styrke beskyttelsen av barn og unge. Klubbene skal sikre trygge distribusjonskanaler for forbrukerne, med restriksjoner på medlemskap og distribusjon for å kontrollere bruken.
I tillegg åpner lovgivningen for at voksne kan dyrke inntil tre cannabisplanter hjemme til eget bruk, med særlig fokus på regulering av tørket cannabis.
Her er årsakene forklart:
1. Folkehelse
Hovedmotivasjonen for å legalisere cannabis er å forbedre folkehelsen ved å sikre sikkerheten og kvaliteten på cannabisprodukter og dermed redusere helserisikoen forbundet med uregulerte markeder. Den nye lovgivningen om "besittelse av cannabis" har som mål å dempe det illegale markedet ved å etablere et juridisk rammeverk for besittelse av cannabis til eget bruk, med nærmere bestemmelser om tillatt mengde og regler for hjemmedyrking.
2. Redusere kriminalitet
Lovgivningen har som mål å avvikle det svarte markedet og redusere kriminaliteten knyttet til narkotikahandel, slik at politimyndighetene kan fokusere på mer alvorlige lovbrudd og dermed øke sikkerheten i samfunnet. Dette innebærer blant annet en klar juridisk holdning til "besittelse av cannabis" for å redusere ulovlig handel og besittelse.
3. Økonomiske fordeler
Et lovlig og regulert cannabismarked vil kunne skape arbeidsplasser og generere skatteinntekter, noe som vil gi myndighetene ressurser til å finansiere offentlige tjenester som utdanning og helsetjenester. Opprinnelig var det planer om at cannabis skulle selges gjennom "lisensierte butikker", men på grunn av EU-motstand ble disse planene revidert. Det er imidlertid håp om pilotprosjekter for å teste salg av stoffet i noen butikker, noe som kan bane vei for et regulert marked som dekker både cannabisklubber og lisensierte butikker.
4. Sosial rettferdighet
Avkriminalisering kan redusere antallet fengselsdommer for cannabisrelaterte lovbrudd, som ofte rammer marginaliserte grupper i uforholdsmessig stor grad, og dermed fremme sosial rettferdighet i et bredere perspektiv.
Potensielle helsefordeler for befolkningen, skissert av helseminister Karl Lauterbach
1. Forbedret sikkerhetskontroll
Regulering sikrer at produktene er testet og standardisert, noe som hjelper forbrukerne med å ta informerte valg og reduserer inntaket av skadelige stoffer.
2. Tilgang til medisinsk cannabis
Legalisering øker tilgangen til cannabis til medisinsk bruk, noe som potensielt kan gi lindring for pasienter med kroniske smerter og visse psykiske lidelser. Dette blir ytterligere forenklet av fremveksten av nettapotek som MyCannabis, som tilbyr en praktisk og diskret måte for forbrukere å få tilgang til en rekke cannabisprodukter på lovlig vis. Nylige lovendringer har forbedret tilgangen til medisinsk cannabis betydelig, blant annet gjennom omklassifisering, reseptbelagt tilgang og spesielle importtillatelser som gjør det mulig for alvorlig syke pasienter å bruke cannabis etter å ha konsultert en lege. Den tyske cannabisforeningen støtter disse endringene og arbeider for forskning og folkehelsepolitikk som kommer pasientene til gode.
3. Forskning på folkehelse
Et juridisk rammeverk legger til rette for mer omfattende forskning på cannabis og øker forståelsen av fordeler og risikoer, noe som kan gi grunnlag for folkehelsepolitikken. Til tross for de potensielle fordelene har det vært sterk motstand fra politikere og ulike medisinske foreninger mot legalisering av cannabis til rekreasjonsformål. Tyskland har imidlertid nå noen av de mest liberale cannabislovene i Europa, noe som er en betydelig endring som plasserer landet på linje med land som Malta og Luxembourg når det gjelder juridiske reformer, til tross for bekymringene fra medisinske organisasjoner.
Samlet sett er Tysklands legalisering av cannabis utformet for å forbedre den offentlige sikkerheten, støtte økonomisk vekst og fremme sosial rettferdighet. Det vil være avgjørende å følge utviklingen for å kunne realisere de forventede fordelene for folkehelsen.
Når blir cannabis lovlig i EU?
Legalisering av cannabis i EU er et komplekst spørsmål som er under utvikling, og hvert medlemsland har fortsatt selvbestemmelse over sin egen narkotikapolitikk. Fra 2024 vil holdningene til cannabis variere betydelig i regionen, og de fleste land har delvis eller ingen legalisering, hovedsakelig med fokus på medisinsk bruk snarere enn rekreasjonsbruk.
Land som Nederland har lenge tolerert salg av cannabis i kaffebarer, selv om det teknisk sett fortsatt er ulovlig. Spanias cannabisklubber opererer i en juridisk gråsone, der privat forbruk og dyrking er tillatt, men offentlig salg og bruk er forbudt. De siste årene har Luxembourg kunngjort planer om å bli det første europeiske landet som fullt ut legaliserer produksjon og forbruk av cannabis, men det har gått tregt med planene.
Tysklands nylige beslutning om å legalisere cannabis til rekreasjonsbruk markerer en betydelig endring og setter en ny standard i EU. Dette grepet kan påvirke andre land og gjenspeile en gradvis trend i retning av å revurdere og eventuelt lempe på cannabislovene. Malta, som har legalisert dyrking og personlig bruk av cannabis, er også et eksempel på den gradvise endringen i lovgivningen i retning av en mer liberal politikk.
Full legalisering i hele EU er imidlertid fortsatt usikker. EU dikterer ikke nasjonale narkotikalover, men tilbyr et rammeverk for koordinering og beste praksis for å minimere skadevirkningene. Hvert enkelt lands tilnærming til cannabis påvirkes av egne sosiale, politiske og økonomiske faktorer. Det europeiske overvåkingssenteret for narkotika og narkotikamisbruk (EONN) fortsetter å overvåke og rapportere om utviklingen, noe som tyder på at ethvert skritt i retning av en bredere legalisering vil kreve betydelige endringer i den politiske konsensusen blant medlemsstatene.
I tiden fremover er det sannsynlig at andre EU-land vil følge nøye med på resultatene av Tysklands legalisering - særlig dens innvirkning på folkehelsen, kriminalitetsraten og økonomien. Positive resultater kan oppmuntre til lignende reformer i nabolandene, noe som til slutt kan føre til en mer enhetlig tilnærming i hele EU.
Vekst i CBD-markedet
Markedet for CBD, som hovedsakelig brukes til velvære og medisinske formål som smertelindring og bedre søvnkvalitet, har vist en bemerkelsesverdig vekst. Fra å være beskjedent verdsatt har det vokst betydelig de siste årene, noe som tyder på en sterk etterspørsel fra forbrukerne og en endring i den offentlige oppfatningen av cannabisbaserte produkter.
Land som har utforsket et lovlig cannabismarked
Avslutning
Den forventede veksten i ikke-medisinsk cannabissalg i USA fra 2024 til 2028 anslås til å være omtrent 74%, og nå 35,1 milliarder dollar sammenlignet med 20,2 milliarder dollar i 2024. Disse estimatene ble gjort i juli 2023 av analytikere ved Statista Market Insights, basert på legaliseringsstatusen for cannabis i 11 land globalt.
For tiden har USA den største markedsandelen for ikke-medisinsk lovlig cannabis over hele verden. Det forventes å vokse betydelig og bli nesten syv ganger større enn Canada, som er det nest største markedet. Canadas marked er bemerkelsesverdig fordi cannabis til rekreasjonsbruk ble legalisert i hele landet den 17. oktober 2018.
Tidligere i år sluttet Tyskland seg til en voksende liste over land som har legalisert cannabis for voksne, og som tillater besittelse og dyrking til eget bruk fra 1. april 2024. I tillegg forventes det at andre europeiske markeder som Nederland og Spania vil oppleve vekst i løpet av de neste fire årene, som vist i vedlagte diagram.